Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że owoce, a zwłaszcza te świeże, powinny być obowiązkowym składnikiem naszej diety. To dlatego na inaugurację lata ruszyliśmy w naszej firmie z akcją prozdrowotną „Weź owoc. Jedz zdrowo. Żyj dobrze”.
Owoce i warzywa są źródłem niezbędnych składników odżywczych i powinny być obecne w naszym codziennym jadłospisie jako zdrowe przekąski. W pracy warto jeść co najmniej 1 owoc, aby zapewnić organizmowi odpowiednie witaminy i energię. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości czy innych chorób bezpośrednio związanych z naszą dietą, np. cukrzycy czy nowotworów. Jedzenie owoców i warzyw jest najtańszą profilaktyką i najlepsza inwestycją w zdrowie.
Akcja „Weź owoc. Jedź zdrowo. Żyj dobrze” zorganizowana była w całej Polsce. Do każdej siedziby firmy trafiły jabłka, banany, pomarańcze oraz soki owocowe. Dlaczego akurat takie owoce? 1 jabłko to około 85,5 kcal. Jest głównym źródłem węglowodanów łatwo przyswajalnych i błonnika. Wspiera prace mózgu, poprawia pracę przewodu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza stan zapalny organizmu. Banany to przede wszystkim skarbnica potasu. Szczególnie polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie. Banany znane są ze swoich właściwości ułatwiających zasypianie. Skórka banana to z kolei sprawdzony sposób na ukąszenia komarów i wybielenie zębów. Z kolei pomarańcza to naturalne źródło przeciwutleniaczy. Wystarczy zjeść jeden owoc, by zaspokoić dzienną dawkę witaminy C. Dojrzałe owoce są źródłem tiaminy, która relaksuje i koi skołatane nerwy.
Akcja ta organizowana jest w ramach programu „Zdrowo wkręceni”, promującego zdrowy tryb życia. Organizowana jest we współpracy z firmą Take a Fruit.
Akcja „Weź owoc. Jedź zdrowo. Żyj dobrze” zorganizowana była w całej Polsce. Do każdej siedziby firmy trafiły jabłka, banany, pomarańcze oraz soki owocowe. Dlaczego akurat takie owoce? 1 jabłko to około 85,5 kcal. Jest głównym źródłem węglowodanów łatwo przyswajalnych i błonnika. Wspiera prace mózgu, poprawia pracę przewodu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza stan zapalny organizmu. Banany to przede wszystkim skarbnica potasu. Szczególnie polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie. Banany znane są ze swoich właściwości ułatwiających zasypianie. Skórka banana to z kolei sprawdzony sposób na ukąszenia komarów i wybielenie zębów. Z kolei pomarańcza to naturalne źródło przeciwutleniaczy. Wystarczy zjeść jeden owoc, by zaspokoić dzienną dawkę witaminy C. Dojrzałe owoce są źródłem tiaminy, która relaksuje i koi skołatane nerwy.
Akcja ta organizowana jest w ramach programu „Zdrowo wkręceni”, promującego zdrowy tryb życia. Organizowana jest we współpracy z firmą Take a Fruit.
Zdjęcie: Photo Mix z Pixabay